Een noodchute vind je misschien duur in aanschaf, maar als je je beseft dat het een volledig op zichzelfstaand vliegend toestel is dat ook nog eens je leven kan redden, dan denk je er misschien anders over.
Bij de aanschaf van een noodchute moet je niet alleen letten op de daalsnelheid en openingssnelheid, maar zeker ook op de pendelgevoeligheid van de noodchute. Juist dit laatste aspect is van groot belang: je wil koste wat kost vermijden dat je met een pendelende noodchute de grond raakt. De zogenaamde 'square' noodchutes doen het wat dat betreft een stuk beter dan de traditionele koepel reserveschermen. En rogallo noodchutes hebben weer als voordeel dat ze bestuurbaar zijn in de lucht, maar als nadeel dat ze een stuk complexer zijn in het gebruik.
Afijn, ook bij een noodchute is goede voorlichting dus belangrijk! Koop iets dat bij jouw vliegambities en niveau past, zodat je zeker weet dat je in geval van nood nog een tweede kans hebt.
Over het algemeen raden we je aan om een noodchute nieuw te kopen. De KNVvL adviseert om na 10 jaar de noodchute te vervangen, dus een tweedehands noodchute kopen van 7 jaar oud is niet zo handig. En bij een tweedehands noodchute heb je geen idee wat er precies met die noodchute is gebeurd de afgelopen jaren:
Als je dus toch een tweedehands noodchute wilt hebben, koop dat dan bij een paragliding school die garant staat voor de kwaliteit van het product.